piątek, 12 sierpnia 2016

Jabłkowe całuski w cieście waniliowo-miodowym


Dziś propozycja nie tylko dla najmłodszych ;-) Pyszne, rozpływające się w ustach jabłkowe całuski doskonale smakują z kawą, jak i szklanką mleka!

2-3 duże jabłka
olej do smażenia

ciasto:
2/3 szklanki mąki
2 łyżki otrębów owsianych
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Składniki ciasta łączymy ze sobą i odstawiamy na 10-15 minut, żeby „odpoczęło”. Jabłka obieramy lub nie (wg uznania), kroimy w 0,5 cm plastry i wykrawamy środek. Maczamy w cieście plastry jabłka i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Gotowe całuski możemy podać posypane cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz