Podobno Polacy najczęściej jedzą kanapkę z żółtym serem, pomidorem i majonezem. Postanowiłam odczarować trochę to połączenie i stworzyć fajne kanapki "na raz do buzi" na przyjęcie i nie tylko. Szynka w tym zestawieniu ma głównie za zadanie oddzielać chrupkie pieczywo od pomidora, żeby nie nasiąkło jego sokami. Jeśli chcecie coś wegetariańskiego zastąpcie szynkę cieniutkim plastrem sera lub sałatą.
masło
10 małych plasterków ulubionej szynki
1 pomidor
4 łyżki majonezu (ew. gęstego jogurtu) + ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę/1 łyżeczka czosnku granulowanego
5 łyżek startego żółtego sera
natka pietruszki
Majonez mieszamy z czosnkiem (opcjonalnie możemy użyć gotowego sosu czosnkowego). Każdą kromkę pieczywa kroimy na dwa kawałki i smarujemy z jednej strony cienką warstwą masła. Na każdej małej kromeczce układamy plaster szynki, pół plasterka pomidora oraz kleks sosu czosnkowego. Wszystko posypujemy startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz