Uwielbiam piec gofry, bo moje dzieci bardzo je lubią i chętnie zjadają. Ale zawsze staram się, aby były nieco zdrowsze niż te kupne, ale tak samo (jak nie bardziej!) smaczne... Dlatego przemycam w nich owoce, słodzę miodem zamiast cukrem i używam najzdrowszej z mąk (orkiszowej) wzbogaconej o kilka łyżek zdrowych otrębów.
2 banany
2 czubate łyżki wiórek kokosowych
3 jajka
1 szklanka mąki orkiszowej typ 750 Biogra
3 łyżki otrębów orkiszowych Biogra
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
1-2 łyżki miodu w bardzo praktycznym dozowniku od CD Miody
2 łyżki miękkiego masła
duża szczypta soli
Banany blendujemy na gładko. Dodajemy pozostałe składniki i
mieszamy wszystko razem, aby powstało gładkie, gęste ciasto. Pozostawiamy ciasto
na 10-15 minut, żeby „odpoczęło” i ponownie mieszamy. Za pomocą łyżki wazowej
nakładamy porcje ciasta do gofrownicy i pieczemy rumiane gofry.
ależ nabrałam ochoty na gofry! chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Dziękuję i polecam!
UsuńNarobiłam mi smaka na gofry. Uwielbiam, muszę zrobić wkrótce.
OdpowiedzUsuńU mnie gofry są raz na 2 tygodnie :-)
Usuń