niedziela, 22 listopada 2015

Szybkie racuszki bananowo-waniliowe


U mnie w domu chorobowy pogrom... W lodówce zaczyna świecić pustkami, a dzieciaki trzeba nakarmić... Dobrze, że mam zapas Dań Babci Zosi, które powstają z naturalnych składników. Mała modyfikacja i pyszne, pożywne śniadanie gotowe!

180 ml wody gazowanej (ew. zwykła + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)
2 dojrzałe banany
1 łyżeczka esencji waniliowej
olej rzepakowy do smażenia


Banany rozgniatamy widelcem na papkę (nie musi być zupełnie gładka). Dodajemy esencje waniliową, mix racuchów klasycznych i wodę gazowaną. Wszystko dokładnie mieszamy, ale nie za długo, żeby nie stracić za dużo pęcherzyków gazu. Smażymy małe placuszki na rozgrzanym oleju. Posypałam cukrem pudrem tylko dla dekoracji, placuszki są bardzo słodkie od banana i nie jest im potrzebne dosładzanie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz