wtorek, 10 listopada 2015

Pieczarki faszerowane czerstwą bułką i warzywami


Nie lubię wyrzucać pieczywa, dlatego często kombinuję, jak je wykorzystać. Przedstawiam Wam kolejną propozycję na wykorzystanie czerstwego pieczywa :-) Zajrzyjcie też do działu "sposób na czerstwy chleb", gdzie znajdziecie inne inspiracje.

4 duże kapelusze pieczarek
1 czerstwa bułka
1 jajko
4 łyżki śmietanki UHT
1 mała cebula
1/3 cukinii
1/2 pomidora
1 mały kawałek żółtego sera
sól
pieprz


Pieczarki obieramy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie. Solimy i pieprzymy. Cukinię i cebulę kroimy w pół-plasterki, solimy i podsmażamy na oleju. Z pomidora wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Bułkę kroimy w kostkę i mieszamy z jajkiem roztrzepanym ze śmietanką. Dodajemy warzywa, starty na małych oczkach żółty ser i ponownie mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kapelusze. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach (termoobieg). Podajemy z sosem czosnkowym.


2 komentarze: