niedziela, 31 stycznia 2016

Bananowo-twarogowe placuszki z cukrem brzozowym i mąką dyniową


Pyszne, pożywne placuszki dla dzieciaków i nie tylko :-) Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

1 banan
200 g białego sera
1 czubata łyżka cukru brzozowego (ksylitolu)
1 czubata łyżka mąki dyniowej
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli do ubicia białek
cukier puder i świeża mięta do dekoracji


Banana rozgniatamy na papkę. Dodajemy ser biały, żółtka, cukier, mąki i znów ugniatamy wszystko razem. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Smażymy małe placuszki na oleju rzepakowym. Placuszki są bardzo delikatne, dlatego smażymy je jeden raz z każdej strony. Podajemy z cukrem pudrem i listkami świeżej mięty. 


1 komentarz: