czwartek, 10 marca 2016

Kanapki z patelni


Takie kanapki to bardzo fajny pomysł na szybkie i sycące śniadanie na ciepło! Do tego wszystko przygotujecie na 1 patelni, więc nie stracicie przedpołudnia na zmywanie naczyń ;-)

Na 1 porcję:
1 bułka kajzerka
2 jajka
sól
pieprz
świeża zielenina (u mnie trybuła, ale może być np. pietruszka lub szczypiorek)
2 plasterki boczku (podsmażony)
1 łyżka startego żółtego sera
1 łyżka mozzarelli pokrojonej w kostkę
kiełki rzodkiewki
olej + masło do smażenia


Na patelni rozgrzewamy odrobiną masła i oleju. Wbijamy 2 jajka. Za pomocą łopatki rozcinamy żółtko i raz mieszamy z białkiem. Następnie posypujemy jajko serem żółtym, mozzarellą, zieleniną i przyprawiamy. Od razu na całość kładziemy kajzerkę. Chwilę smażymy, aż jajko się zetnie i „przyklei” do bułki. Następnie przekładamy bułkę na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Na jednej z kromek kładziemy boczek, posypujemy kiełkami, polewamy sosem i składamy razem dwie kromki. Podajemy od razu!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz