piątek, 4 marca 2016

Buraczane burgery z kaszą kuskus


Inspirację do tego przepisu znalazłam na blogu Co tak pachnie? Naprawdę bardzo fajna propozycja, gdy chcemy zjeść "coś konkretnego", ale jednocześnie odpocząć od mięsa!


250 g startych buraków
1/2 szklanki kaszy kuskus
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
2 czubate łyżeczki sezamu
1 łyżka płatów jaglanych (niekoniecznie)
2 małe jajka
olej
sól
pieprz

dodatkowo na każdego burgera:
1 bułka
1 garść rukoli
1 plaster żółtego sera
kiełki rzodkiewki
ulubiony sos – u mnie majonezowy sos chrzanowy Folwark

Kaszę kuskus posypujemy przyprawą i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy odsączone buraki, sezam, płatki jaglane oraz jajka. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy płaskie kotlety, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach (termoobieg).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz