sobota, 26 marca 2016

Domowy pasztet z królika


W tym roku na moim wielkanocnym stole będzie królował pasztet z królika! Jest bardzo delikatny i po prostu pyszny! Jeszcze zdążycie taki zrobić :-)

1 królik bez podrobów
500 g boczku
300 g wątróbki
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mały kawałek selera
1 kawałek poru
3 jajka
2 suche bułki
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
ewentualnie 2-3 kostki rosołowe
4 łyżki oleju rzepakowego
cienkie plasterki boczku do wyłożenia foremek


Królika i boczek kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy obrane warzywa oraz zioła. Zalewamy wodą i dodajemy zioła oraz kostki rosołowe (możemy też użyć domowego bulionu z kurczaka). Gotujemy około godziny. Pozostawiamy do przestygnięcia. Wątróbkę sparzamy gorącą wodą. Następnie mięso królika oddzielamy od kości. Wszystkie składniki z wywaru, poza porem i ziołami, mielimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub naturalną przyprawą uniwersalną. Do mięsa dodajemy jajka oraz bułki namoczone w wywarze z mięsa i odciśnięte. Wszystko dokładnie mieszamy – najlepiej ręką. Możemy dodać trochę oleju, jeśli pasztet wydaje się być zbyt suchy. Foremki (ja użyłam aluminiowych jednorazowych) wykładamy cienkimi plasterkami boczku i przekładamy mięso. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz