niedziela, 13 marca 2016

Wielkanocny pasztet z jajkiem


U mnie na Święta Wielkanocne zawsze musi być pasztet :-) Dziś polecam Wam jeden z moich wypróbowanych przepisów, który idealnie nadaje się na tą okazję!

1 kg karkówki
600 g surowego boczku
500 g schabu
500 g wątróbki drobiowej
12 jajek ugotowanych na twardo
5 jajek surowych
3 duże marchewki
2 cebule
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
masło
bułka tarta


Karkówkę, schab i boczek gotujemy około godziny wraz z obranymi marchewkami, cebulami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy mięso będzie miękkie, pozostawiamy wszystko do przestygnięcia. Wątróbkę jedynie sparzamy gorącą wodą. Ostudzone mięso mielimy razem z warzywami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie do mięsa dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do pasztetu, żeby nie opadła. Foremki (keksówki) wysmarowujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Nakładamy mięso do około 1/3 wysokości. Na środku układamy rządek jajek ugotowanych na twardo. Przykrywamy kolejną porcją mięsa i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz