niedziela, 27 marca 2016

Sałatka z pieczonych batatów, czerwonego dzikiego ryżu i pestek z dyni


Jeśli po świątecznym obżarstwie stwierdzacie, że teraz to już zaczynacie się zdrowo odżywiać, to koniecznie sprawdźcie ten przepis na pyszną, bogatą w błonnik i pożywną sałatkę. Idealnie nadaje się do zrobienia dzień wcześniej, zapakowania chociażby w słoik i zabrania do pracy.

1 duży słodki ziemniak (batat)
suszony rozmaryn
sól
czosnek granulowany
1/2 szklanki czerwonego ryżu
2-3 łyżki pestek z dyni


Ryż płuczemy, zalewamy 1 szklanka wody, dodajemy trochę soli i gotujemy pod przykryciem 40 minut na małym ogniu. Batat obieramy, kroimy w mała kostkę, posypujemy przyprawami i polewamy oliwą, a następnie dokładnie mieszamy. Pieczemy bez przykrycia 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). W czasie pieczenia 2 razy mieszamy. Gotowe składniki sałatki pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie mieszamy razem. Można dodać jeszcze 1-2 łyżki oliwy z oliwek.


2 komentarze:

  1. Basiu pyszna propozycja na sałatkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam :* Jam mój mąż zjadł "coś takiego", to musi być smaczne ;-)

      Usuń