wtorek, 29 marca 2016

Słoneczna kajzerka z wędzonym łososiem, jajkiem i szpinakiem


U mnie dzisiaj leje cały dzień, więc w poszukiwaniu wiosny udałam się do kuchni :-) Takie słoneczne kanapki na pewno rozjaśnią Wam dzień i dadzą "powera" do działania!

1 kajzerka (może być nieco czerstwa)
2 jajka
4 plasterki wędzonego na zimno łososia
masło
2 garści szpinaku w liściach lub 4 kostki mrożonego (całe liście)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki przyprawy do szpinaku (u mnie Rafex)


Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki. Dorzucamy szpinak, przyprawiamy i chwilę dusimy. Następnie szpinak odkładamy na bok, wycieramy patelnie ręcznikiem papierowym, dodajemy masło i smażymy jajka sadzone. Kajzerkę przekrawamy na pół i opiekamy w tosterze. Na każdej kromce kładziemy po 2 plasterki łososia, następnie jajko i szpinak. Najwygodniej je się widelcem i nożem :-)

1 komentarz: