poniedziałek, 21 marca 2016

Kurczak z niespodzianką (faszerowane jajka)


Takich kurczaków nie może zabraknąć na Waszym wielkanocnym stole! Dzieciaki będą zachwycone :-)

6 jajek
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy Dijon
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
1 szczypta kurkumy
6 pieczarek
1/2 małej cebuli
szczypiorek
1 kawałek papryki
12 ziaren pieprzu


Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z cebulką pokrojoną w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Pozostawiamy do wystygnięcia i obieramy. Za pomocą małego nożyka nacinamy zygzak wokół jajka na wysokości około 1/3 od wierzchołka i ściągamy „dekielek”. Usuwamy żółtka i rozgniatamy na gładką masę z musztardą, majonezem i przyprawami. Do głębszej części jajka nakładamy ostudzone pieczarki pokrojone z kosteczkę. Następnie z masy jajecznej formujemy główkę kurczaka i nakrywamy „dekielkiem”. Z pieprzu robimy oczka, a z papryki dzióbek. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz