Takich kurczaków nie może zabraknąć na Waszym wielkanocnym stole! Dzieciaki będą zachwycone :-)
6 jajek
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy Dijon
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
1 szczypta kurkumy
6 pieczarek
1/2 małej cebuli
szczypiorek
1 kawałek papryki
12 ziaren pieprzu
Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy
na patelni z cebulką pokrojoną w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Pozostawiamy
do wystygnięcia i obieramy. Za pomocą małego nożyka nacinamy zygzak wokół jajka
na wysokości około 1/3 od wierzchołka i ściągamy „dekielek”. Usuwamy żółtka i
rozgniatamy na gładką masę z musztardą, majonezem i przyprawami. Do głębszej
części jajka nakładamy ostudzone pieczarki pokrojone z kosteczkę. Następnie z
masy jajecznej formujemy główkę kurczaka i nakrywamy „dekielkiem”. Z pieprzu
robimy oczka, a z papryki dzióbek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz