sobota, 19 marca 2016

Wielkanocny pasztet z żurawiną


Taki pasztet to zdecydowany "must have" zbliżających się Świąt! Z podanych składników wychodzi tyle, że dacie radę się trochę podzielić ze znajomymi :-)

1kg karkówki
600g surowego boczku
500g schabu
300g wątróbki drobiowej
200g żurawiny
3 duże marchewki
2 cebule
5 jajek
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
masło
bułka tarta


Karkówkę, schab i boczek gotujemy z obranymi marchewkami, cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Pozostawiamy do przestygnięcia. Wątróbkę sparzamy gorącą wodą. Następnie mięso mielimy razem z warzywami i doprawiamy do smaku. Do mięsa dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy z żurawiną (małą część zostawiamy do przyozdobienia góry pasztetu). Foremkę wysmarowujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Nakładamy mięso, wyrównujemy powierzchnię i układamy kilka owoców żurawiny. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz