piątek, 13 maja 2016

Szaszłyk z ziemniaków (z grilla lub z piekarnika)


Na fanpage trwa konkurs na zdjęcie potrawy z grilla, więc podsuwam Wam koleją inspirację :-) Troszkę trzeba poczekać, zanim się zrobią, ale naprawę warto, bo rozpływają się w ustach!

5 ziemniaków
1 opakowanie boczku w plasterkach
przyprawa grill pikantny lub klasyczny
5 małych cebul
oliwa z oliwek


Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości około ½ cm i posypujemy przyprawą grillową. Plasterki boczku kroimy na pół, żeby uzyskać mniejsze kawałki, a cebulę w prążki. Nabijamy na patyczki do szaszłyków kolejno: plaster ziemniaka, pół plasterka boczku złożony na pół, cebulę itd. aż skończą się składniki. Całość polewamy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy do miękkości ziemniaków lub pieczemy w piekarniku (około 40 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz