piątek, 20 maja 2016

Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce


Ta kanapka to prawdziwa śniadaniowa poezja smaku! A przy tym robi się ją bardzo szybko :-) A dzięki prostemu trikowi z jajkiem w koszulce, zrobi ją nawet ktoś, kto w kuchni jest noga ;-)

1 kromka pieczywa – najlepiej ciemnego
1 garść świeżego młodego szpinaku
1/4 miękkiego awokado
1 jajko
3 plasterki boczku
odrobina oleju
masło
świeżo mielony pieprz


Na suchej patelni podsmażamy boczek. Folią spożywczą wykładamy miseczkę, smarujemy ją odrobiną oleju i wbijamy jajko. Następnie zawijamy jak sakiewkę (podpowiedź o co chodzi na zdjęciach poniżej) i gotujemy 3 minuty. Chleb smarujemy masłem. Układamy szpinak, chrupiące plasterki boczku, awokado pokrojone w plasterki i jajko w koszulce - po wyjęciu z folii ;-) Całość polewamy sosem miodowo-musztardowym i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz