wtorek, 31 maja 2016

Łatwy chlebek bananowo-czekoladowy


Dziś przepis na coś pysznego, co idealnie skomponuje się z kawą lub sprawdzi się jako słodkie śniadanie do szklanki mleka na wyjątkowe okazje dla dzieci np. Dzień Dziecka :-) Mowa o słodkim, przepysznym chlebku bananowym z czekoladą :-) 

2 duże dojrzałe banany albo 3 mniejsze
250 g mąki pszennej
60 g cukru
50 g czekolady mlecznej
50 g masła
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego


Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy mąkę, cukier, proszę do pieczenia, sodę, jajko, aromat i sól. Wszystko razem ze sobą mieszamy. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do pozostałych składników chlebka i znów mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach (termoobieg).

1 komentarz: