U mnie dziś pogoda idealna na grilla, wiec podsuwam pomysł na kolorowy szaszłyk! Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje :-)
2 duże piersi z kurczaka (lub 1 podwójna)
3 kolory papryk (czerwona, żółta, zielona)
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy
1 łyżka przyprawy grill pikantny (lub klasyczny)
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
5 łyżek wrzątku
Do miseczki wsypujemy przyprawy, dodajemy sos sojowy, oliwę i
zalewamy wrzątkiem. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Kurczaka kroimy w
kostkę, pokrywamy zalewą i wstawiamy na noc do lodówki - koniecznie pod
przykryciem. Gdy nie mamy czasu czekamy chociaż 15 minut. Na patyki do
szaszłyków nadziewamy kolejno kurczaka, dwa kolory papryk, kurczaka, dwa
kolejne kolory papryk itd. Smażymy na niewielkim ogniu od czasu do czasu
zakrywając patelnię pokrywką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz