Bardzo efektowne, a przy tym nieziemsko proste danie! W sam raz na jakieś uroczyste śniadanie! Połączenie szparagów i włoskich produktów to strzał w 10 :-)
1/2 opakowania makaronu 5-jajecznego krajanka Międzybrodzki
5 jajek
100 ml śmietanki UHT
1/2 szklanki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
8-10 szparagów
4-5 plasterków szyki parmeńskiej
4 suszone pomidory z oleju
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i
przelewamy zimną wodą, żeby ni ściął nam jajek. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką,
parmezanem, solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy, a następnie
przelewamy na formę do tarty, wyłożoną papierem do pieczenia (odrysowałam na
papierze nieco większe koło niż blaszka i wycięłam). Na wierzchu układamy
szparagi, pomiędzy połówki plasterków prosciutto, a całość posypujemy
pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach
(grzanie góra-dół).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz