wtorek, 3 maja 2016

Tarta makaronowa ze szparagami i szynką parmeńską


Bardzo efektowne, a przy tym nieziemsko proste danie! W sam raz na jakieś uroczyste śniadanie! Połączenie szparagów i włoskich produktów to strzał w 10 :-)

5 jajek
100 ml śmietanki UHT
1/2 szklanki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
8-10 szparagów
4-5 plasterków szyki parmeńskiej
4 suszone pomidory z oleju


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby ni ściął nam jajek. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką, parmezanem, solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy, a następnie przelewamy na formę do tarty, wyłożoną papierem do pieczenia (odrysowałam na papierze nieco większe koło niż blaszka i wycięłam). Na wierzchu układamy szparagi, pomiędzy połówki plasterków prosciutto, a całość posypujemy pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach (grzanie góra-dół).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz