1 gruszka
2 czubate łyżki płatków owsianych
2 jajka
1 łyżeczka suszonych drożdży
2-3 łyżeczki domowego cukru z wanilią
2/3 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka mąki
2 łyżeczki drobnych otrębów orkiszowych
polewa czekoladowa Fanex i mięta do dekoracji
Gruszkę ścieramy razem ze skórką na dużych oczkach tarki.
Dodajemy pozostałe składniki placków i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15
minut w ciepłe miejsce - w tym czasie płatki nieco rozmiękną, a drożdże spowodują, że placki będą delikatniejsze. Następnie ponownie mieszamy i za pomocą małej chochelki
nakładamy na patelnię małe placki. Smażymy na oleju rzepakowym i średnim ogniu
do zarumienienia. Podajemy polane polewą czekoladową lub z innymi ulubionymi
dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz