piątek, 27 maja 2016

Domowy Grander Texas KFC


Jeszcze jedna odsłona wykorzystania odkrytej przeze mnie domowej panierki a'la KFC :-) Tym razem coś dla głodomorów, czyli WIELKI GRANDER! 

6 filetów z nóżek z kurczaka (można dostać w Lidlu)
1 litr oleju rzepakowego do smażenia
6 bułek do hamburgerów
6 plasterków sera
6 liści sałaty strzępiastej
12 plasterków boczku podsmażonego na chrupko
12 plasterków fioletowej cebuli

Przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
szczypta soli (przyprawa naturalna nie jest tak słona jak zwykła Vegeta)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego

Ciasto:
1 duże jajko
1/3 szklanki mleka
3/5 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego chili (możemy pominąć, jeśli chcemy łagodniejszą panierkę)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Panierka:
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Przyprawy mieszamy i obtaczamy w nich kotlety z nóżek kurczaka. Jeśli mamy czas, to nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (ale jak nie marynujemy to też są pyszne!). Składniki ciasta łączymy ze sobą. Mąki na panierki wsypujemy do reklamówki foliowej i mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie kolejno wrzucamy do reklamówki z panierką i wstrząsamy, aby mąka dokładnie obtoczyła kurczaka. Olej wlewamy do niedużego garnka, aby uzyskać co najmniej 7 centymetrowy poziom oleju (aby kurczak swobodnie w nim pływał) rozgrzewamy do temperatury około 170-180 stopni. Smażymy kilka minut do zarumienienia panierki, następnie odkładamy na ręcznik papierowy, a potem na talerz lub blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, jeśli smażymy większą ilość. Ważne, aby nie zostawiać zbyt długo kurczaka na ręczniku papierowym, bo panierka straci chrupkość.


Bułki podgrzewamy w tosterze lub piekarniku elektrycznym. Spód polewamy sosem barbecie i układamy kolejno chrupiącego kurczaka, plaster żółtego sera, 2 plasterki boczku „na krzyż”, 2 plasterki fioletowej cebuli i liść sałaty Całość polewamy majonezem i przykrywamy wierzchem bułki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz