niedziela, 8 maja 2016

Pieczone papryki z makaronem „ryż” i jajkiem sadzonym


Dziś kolejna makaronowa inspiracja śniadaniowa :-) Tym razem wykorzystałam makaron w kształcie ryżu - bardzo fajna opcja dla osób, które za nim nie przepadają, a lubią faszerowane papryki.

2 kolorowe papryki
2 parówki
4 małe jajka
4 cienkie plasterki żółtego sera
4 łyżeczki startego żółtego sera
sól
oliwa z oliwek


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Papryki przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oraz polewamy oliwą i przyprawiamy solą. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół). Następnie do środka nakładamy do środka plaster żółtego sera, krążki pokrojonej parówki i porcję makaronu, w której formujemy zagłębienie. Wbijamy jajko, posypujemy startym żółtym serem i znów zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół). Gotowe papryki podjemy posypane świeżym szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz