środa, 16 grudnia 2015

Jajka faszerowane pieczarkami


Takie jajka towarzyszą mi na święta od młodych lat dziecinnych. Nie wyobrażam sobie uroczystego śniadania bez nich! Ile byśmy ich nie zrobili, zawsze jest za mało i na drugi dzień nic nie zostaje :-)


500 g pieczarek
1 duża cebula
10 jajek
2-3 łyżki majonezu
olej do smażenia
sól
pieprz

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Następnie przekrawamy jajka na pół, a połowę żółtek wydłubujemy do miseczki (druga połowa nie będzie nam potrzebna).
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulą pokrojoną w piórka i szczyptą pieprzu oraz soli. Następnie dusimy pod przykryciem 5-10 minut, żeby pieczarki oddały nadmiar wody, po czym odparowujemy puszczone soki. Gotowe pieczarki odstawiamy do wystygnięcia, po czym siekamy w jak najdrobniejszą kosteczkę lub mielimy za pomocą blendera. Mieszamy za pomocą widelca z połową żółtek i majonezem, a następnie nakładamy porcje nadzienia w miejsca po żółtku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz