poniedziałek, 14 grudnia 2015

Paszteciki z mięsem - idealne do barszczu


Zauważyłam, że w związku ze zbliżającymi się świętami bardzo interesują Was tematy oscylujące wokół pasztetów :-) Dziś prezentuję paszteciki, które wspaniale smakują do barszczu! W sam raz, gdyby zabrakło Wam uszek ;-)

Ciasto:
600 g mąki tortowej
½ kostki drożdży
2 jajka
½ kostki margaryny
1 szczypta soli
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru

Farsz:
700 g karkówki bez kości
1 duża cebula
1 bułka czerstwa
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna naturalna

Karkówkę kroimy w małe kawałki, przyprawiamy i smażymy do miękkości razem z cebulą pokrojoną w piórka. Jeśli jest za mało sosu, to podlewamy wodą (żeby mięso nie było suche) i dusimy pod przykryciem. Gotowe mięso mielimy w maszynce lub siekamy robotem. Dodajemy odsączona bułkę, uprzednio namoczona w wodzie.
W letniej, posłodzonej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mąkę łączymy z jajkami, margaryną i solą. Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto ręką. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki, następnie je rozwałkowujemy i tniemy na porcje. Na każdym kawałku ciasta układamy wałeczek farszu i zlepiamy brzegi.
Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Paszteciki doskonale smakują z czerwonym barszczem.



5 komentarzy:

  1. mmmm...ale narobiłam sobie smaka :) Powiedz proszę,czy jest wykonalne przewiezienie pasztecików 1000 km? zrobiłabym w domu i zawiozła na Wigilię do Polski Ale czy będą dobre jak zrobie w dzień 23.12 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. T ciasto drożdżowe ma to do siebie, że długo jest świeże, więc na pewno nie będzie problemu, jeśli zostaną zrobione dzień wcześniej. Potem proponuję tylko wstawić je na chwilę do piekarnika, żeby się podgrzały. Zapytaj jednak domowników, czy chcą na wigilię mieć paszteciki z mięsem, bo chociaż Watykan zniósł post, to w Polsce wiele osób nadal go przestrzega. W razie co możesz nadziać je grzybami lub kapustą z grzybami. Do końca tygodnia będzie przepis na farsz grzybowy :-)

      Usuń
    2. To super,moze zrobie i z miesem i z grzybami :-) zawsze mozna zjesc pozniej. To czekam na orzepis z farszem grzybowym...ja juz bym jadla :-)

      Usuń
  2. Chcialam jeszcze zapytac czy jest mozliwosc uzycia drozdzy w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że tak, choć szczerze to nie robiłam. Tu masz fajny przelicznik: http://www.niam.pl/en/artykul/911-przelicznik_drozdzy_czyli_jak_zamienic_swieze_drozdze_na_suszone
      Z tego, co pamiętam, jeśli korzystasz z drożdży instant, to nie musisz robić zaczynu, tylko mieszasz wszystko i zostawiasz do wyrośnięcia.
      PS. Dziś już jest przepis na paszteciki z farszem wigilijnym mojej babci :-)

      Usuń