wtorek, 15 grudnia 2015

Rosyjska sałatka śledziowa „pod pierzynką”


Święta zbliżają się wielkimi krokami i trzeba przygotować smakołyki na śniadanie bożonarodzeniowe. Sałatka śledziowa u mnie pojawia się co roku, bo jest pyszna i wcale nie tak trudna w przygotowaniu, jak by się mogło wydawać. A ta dodatkowo pięknie się prezentuje w przeźroczystym naczyniu (ja użyłam plastikowej jednorazowej miseczki, ponieważ zabierałam sałatkę w gości).

1 opakowanie śledzi matjas
1/2 małej cebuli
1 op (400 g) tartych gotowanych buraczków
2 duże marchewki
2-3 duże ziemniaki
4 jajka
8 czubate łyżki majonezu
200 ml gęstej śmietany


Filet śledziowy i cebulę kroimy w kostkę. Marchewki i ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy do miękkości, a następnie obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Buraczki możemy kupić już gotowe starte lub szorujemy je i gotujemy z pozostałymi warzywami. Ważne, aby buraczki odsączyć z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i siekamy na kawałeczki. Śmietankę mieszamy z 4 łyżkami majonezu. W przeźroczystej miseczce układamy kolejno: śledzia pokrojonego w kostkę, posiekaną cebulkę, porcja śmietany wymieszanej z majonezem, tarte buraczki, tarte ziemniaki, drugą porcję śmietanki z majonezem, tartą marchewkę, 4 łyżki majonezu oraz posiekane jajko. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz