wtorek, 22 grudnia 2015

Pieczony boczek czosnkowy w marynacie musztardowej


Taki pieczony boczek to bardzo fajna alternatywa dla kupnych szynek. Jest bardzo aromatyczny dzięki czosnkowi i marynacie. Polecam!

1 kg chudego boczku
1/2 główki czosnku
2 łyżki musztardy
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki w proszku
pieprz do smaku


Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ząbki czosnku obieramy i dzielimy na pół. Nakłuwamy mięso i wkładamy w powstałe otwory czosnek. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, którą rozprowadzamy na mięsie. Następnie boczek obwijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez pół godziny z jednej strony, a następnie pół godziny z drugiej. Gotowy boczek pozostawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz