wtorek, 22 grudnia 2015

Pasztet z suszonymi morelami


Dziś ostatni przepis świąteczny :-) Jeszcze zdążycie zrobić sobie taki pyszny pasztet z suszonymi morelami, które nadadzą mu niepowtarzalnego smaku! Bo przecież pasztet wcale nie musi być zawsze z żurawiną ;-)

1 kg łopatki
500 g schabu
200 g słoniny (lub podgardla)
500 g wątróbki drobiowej
200 g suszonych moreli
3 duże marchewki
2 cebule
5 jajek
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
masło
bułka tarta


Łopatkę, schab i słoninę gotujemy z obranymi marchewkami, cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie mięso mielimy razem z warzywami i doprawiamy do smaku. Do mięsa dodajemy żółtka. Wątróbkę sparzamy gorącą wodą, mielimy i dodajemy do pasztetu. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy z pokrojonymi morelami (małą część zostawiamy do przyozdobienia góry pasztetu). Foremki wysmarowujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Nakładamy mięso, wyrównujemy powierzchnię i układamy kilka kawałków moreli na wierzchu. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz