sobota, 19 grudnia 2015

Paszteciki z farszem grzybowym (wigilijne)


Dziś ostatni przepis przed świętami na paszteciki do barszczu. Tym razem propozycja wigilijna, która może stanowić fajną alternatywę dla uszek. PS. Jajeczka niestety zabrakło do posmarowania pasztecików przed pieczeniem, więc na zdjęciu mogą wydawać się nieco "suche". I choć w smaku nic im nie brakowało, to jednak dla ładniejszego efektu wizualnego polecam posmarowanie roztrzepanym jajkiem przed pieczeniem.


Ciasto:
600 g mąki tortowej
1/2 kostki drożdży
2 jajka
1/2 kostki margaryny do pieczenia
1 szczypta soli
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru

Farsz:
ok. 50 g suszonych grzybów (miks podgrzybków i borowików)
1 cebula
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz

Grzyby zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do niej odsączone i posiekane grzyby. Całość razem chwilę przesmażamy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do gotowej masy dodajemy łyżkę bułki tartej oraz sól i pieprz do smaku.
W letniej, posłodzonej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mąkę łączymy z jajkami, margaryną i solą. Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto ręką. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki, następnie je rozwałkowujemy i tniemy na porcje. Na każdym kawałku ciasta układamy wałeczek farszu i zlepiamy brzegi.


Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz