piątek, 4 grudnia 2015

Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem


Jako, że mamy weekend, wypadałoby przygotować jakieś śniadanie na ciepło... Dobrze też, aby było bogate w zdrowe składniki, jak mikroelementy, błonnik i zdrowe kwasy omega... Mam dla Was pyszne, szybkie i zdrowe rozwiązanie tej kwestii :-)

2 jajka
3 łyżki śmietanki UHT
1 mały kawałek parmezanu
50 g wędzonego łososia w plastrach
1 garść szpinaku baby
1 ząbek czosnku
sól
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka masła


Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak. Doprawiamy solą chwilę smażymy. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką i wlewamy na drugą patelnię. Na połowie powstałego placka układamy szpinak i smażymy, aż jajka się niemal całkowicie zetną. Zmniejszamy ogień i nakładamy kawałki wędzonego łososia i posypujemy startym parmezanem. Składamy omlet na pół i od razu ściągamy z ognia. Gotowy omlet przekładamy na talerz i przyozdabiamy zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz