wtorek, 8 grudnia 2015

Sałatka z granatem i tofu w kokosowej panierce


Dziś polecam sałatkę z nutą egzotyki - słodkim granatem i nutą kokosową na smażonym tofu.

1 duża garść roszponki
mały kawałek papryki
2 łyżki ziaren granatu
mąka kokosowa do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
3 kromki bagietki
2 łyżki oleju ostropestowego lub oliwy z oliwek
kilka kropel octu
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
szczypta ziół do sałatek


Bagietkę opiekamy na grzanki. Z oleju ostropestowego, octu, cukru, soli, pieprzu i ziół przygotowujemy sos. Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i obtaczamy w mące kokosowej. Smażymy na głębokim oleju do zezłocenia. W miseczce układamy roszponkę i pokrojoną paprykę. Dodajemy podsmażone tofu i posypujemy granatem. Całość polewamy sosem. Podajemy z ciepłymi grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz