Niedawno (ku mojej ogromnej radości!) otrzymałam od sklepu Maison de Thé wspaniałe herbaty Kusmi Tea oraz pyszne słodkości Maxim's prosto z Paryża, które wspaniale nadają się na niebanalny prezent. Do tego oliwa z oliwek extra vergine SELECCAO – HERDADE DO ESPARAO, która wytwarzana jest z czterech odmian oliwek z regionu Alentejo znajdujących się w najlepszych sadach tego regionu, selekcjonowana z owoców o najwyższych walorach smakowych.
Na początku chciałabym Wam opowiedzieć o herbacie sypanej KUSMI TEA Tsarevna, która jest mieszanką czarnej herbaty z dodatkiem przypraw i pomarańczy. Eleganckie opakowanie z brokatowymi zdobieniami powoduje, że limitowana puszka stanowi dzieło sztuki. Zapach herbaty jest nieziemski - przebija się nawet przez opakowanie. Od razu wiadomo, że ma się w rękach coś wyjątkowego. Herbata jest bardzo wydajna, wystarczy pół łyżeczki do zaparzenia kubka.
Natomiast KUSMI Wellness teas to propozycja dla osób, które każdego dnia chcą sięgać po inny rodzaj wspomagania organizmu. Każda porcja herbaty zamknięta jest w muślinową torebkę (a nie jak to zwykle bywa w chlorowany papier) i osobne, kolorowe opakowanie. W herbatach "ekspresowych" Kusmi Tea nie znajdziecie resztek z produkcji herbat liściastych, ale właśnie prawdziwą herbatę liściastą.
Be Cool to mieszanka herbaty i ziół - z dodatkiem dzikiej róży, jabłkiem, cytryny, werbeny, lukrecji i mięty pieprzowej.
Boost to mieszanka zielonej herbaty i mate, kory cynamonu, imbiru i kardamonu z dodatkiem korzennych przypraw.
Detox to mieszanka zielonej herbaty i trawy cytrynowej. Połączenie właściwości herbaty mate i zielonej herbaty tworzy napój, który jest idealny do odtruwania i odżywienia ciała przez cały dzień.
Sweet Love - Subtelna łączy w sobie pikantny smak czarnej herbaty, korzeń lukrecji, nasiona guarany, różowego pieprzu oraz różne przyprawy. Sweet Love rozbudzi Twoje zmysły: guarana zwiększy poziom energii witalność lukrecja zapewni słodycz, unikając w ten sposób konieczności dodawania cukru.
Aglotea to pyszna mieszanka zielonej herbaty, mięty i wodorostów. Połączenie zielonej herbaty znanej z przeciwutleniaczy, miętą, wspomagająca trawienie oraz specjalnym rodzajem alg czyni tą mieszankę idealną do picia po sesji w spa.
Euphoria to połączenie mate, przypraw i czekolady.
Imponująca historia marki Kusmi Tea sięga 1867 roku. Przed oficjalnym powołaniem marki KUSMI TEAw 1854 roku, czternastoletni najstarszy syn Paweł Michaiłowicz Kuszmichow pochodzący z rodziny chłopskiej, opuścił swoja rodzinną wioskę i wyjechał do Petersburga, gdzie pełnił role chłopca na posyłki w sklepie z herbatą. Właściciel sklepu szybko zorientował się, że chłopiec miał ogromny potencjał i zamiłowanie do tradycji herbacianych, w wolnych chwilach uczył go sztuki mieszania herbaty i ostatecznie postanowił wprowadzić Pawła w świat herbacianych sekretów. W 1867 roku Paweł wstępuje w związek małżeński z córką swojego pracodawcy Aleksandrą, a weselnym prezentem jest podarowana przez teścia mała herbaciarnia na Malaïa Sadovaïa Street w Saint Petersburgu. Ten moment otwarcia herbaciarni PM KOUSMICHOW w 1867 roku uważa się za oficjalne powstanie marki KUSMI TEA. Alexandra urodziła mu sześcioro dzieci, w tym syna Wiaczesława w 1878 i córkę Elisabeth w 1880, dla której stworzył specjalną mieszankę, która wkrótce stała się ulubioną herbatą na dworze carskim.
Interesujące nazwy i mieszanki herbat powstawały inspirowane osobami i miejscami, a ich nazwy Bouqet of flowers, Anastasia, Prince Vladimir, ST-Petersburg czy Earl Gray Polish Bland do dnia dzisiejszego są najbardziej rozpoznawalnymi mieszankami herbat Kusmi Tea na świecie.
W 1901 roku Paweł był właścicielem już 11 herbaciarni na terenie Rosji, a jego firma była jeną
z trzech największych i najlepiej prosperujących przedsiębiorstw herbacianych w Rosji.
W 1907 roku, Paweł wysłał swojego najstarszego syna do Londynu, aby ten posiadł dodatkową wiedzę na temat herbaty. W tym czasie Londyn był światową stolicą handlu herbatą, a Wieczesław wykorzystując okazję otworzył w Londynie brytyjską filię firmy, PM Kousmichoff & Sons na 11, Queen Victoria Street. Wiaczesław wrócił do Rosji, po śmierci ojca w 1908 roku przejmując rodzinny biznes. Z powodzeniem rozwój firmy pozwolił na dalsze inwestycje otwierając kolejne herbaciarnie, po kilku latach ciężkiej pracy spadkobiercy mając 51 herbaciarni we wszystkich większych miastach Rosji, są wiodącym producentem herbat w Rosji.
W 1916 roku, czując rewolucję, Wiaczesław przenosi część swojej firmy do biura w Londynie a w 1917 roku otworzył pracownię w Paryżu, gdzie powstał słynny Maison Kusmi-the.
Rodzinny biznes dobrze prosperował w okresie międzywojennym, a otwarcie biur w Nowym Jorku, Hamburgu i Konstantynopolu rozwinęło firmę. Jednak Wiaczesław postanowił umieścić swoją główną działalność w Berlinie, ponieważ nie było tam dużej społeczności rosyjskiej. Wiaczesław Kousmichoff zmarł tuż po II wojnie światowej w 1946 roku, pozostawiając synowi Constantinowi rodzinny biznes, bardzo znacznie osłabiony przez lata wojny. Constantin nie mając tych samych kompetencji biznesowych, jak jego ojciec i dziadek, był człowiekiem, który kochał życie, był artystą i jedynie miłośnikiem herbaty, nie rozumiejąc herbacianego biznesu. Na skraju bankructwa w 1972 roku sprzedał firmę, francuskiej rodzinie Orebi, która jest właścicielem marki Kusmi Tea aż do dziś.
Herbaty i jej mieszanki były wielokrotnie nagradzane. Dzięki temu firma nie przestawała się rozwijać, powstawały nowe fabryki w Berlinie, Hamburgu, Belgradzie i Zagrzebiu. Kiedy Paweł zaczął stawiać pierwsze kroki w biznesie herbacianym, wszystko, co wiedział o herbacie, to było tylko to, że jego rodzina cały dzień piła herbatę parzoną z rodzinnego samowaru. W jego głowie to była gorzka ciecz słodzona przez bryłę cukru lub świeże owoce umieszczone w jamie ustnej przed podjęciem łyku herbaty. W Rosji, gdzie herbata była przez wieki traktowana jako narodowy napój, kupcy herbaty osiągnęli taką doskonałość w komponowaniu i aromatyzowaniu mieszanek herbat, które wielokrotnie stały się znanymi smakami i rodzajami herbat rozpoznawalnymi na całym świecie.
Paweł wkraczając w tajniki herbacianych sekretów dowiedział się że importowany do Rosji susz herbat z Cejlonu, Indii czy Chin to rzadkość w Europie, rosyjska herbata była doskonałej jakości, ponieważ została przywieziona drogą lądową, a więc pozbawiona zanieczyszczeń oraz zniszczeń spowodowanych przez wilgoć podczas transportu morskiego. Młody człowiek nauczył się korzystać z herbaty z prowincji Yunnan z ich smaku wilgotnej ziemi i niskiej zawartości kofeiny. Odkrył silne herbaty Assam i delikatnych odmian pochodzących z ogrodów Darjeeling. Stopniowo ucząc się komponowania mieszanek, które miały za zadanie spełniać każdy smakowy gust klienta. Paweł stworzył szereg mieszanek dla wszystkich gustów i pory dnia. Większość z tych mieszanek wciąż istnieją do dzisiaj i przyczyniają się do bogactwa smaków herbaty Kusmi Tea.
Interesujące nazwy i mieszanki herbat powstawały inspirowane osobami i miejscami, a ich nazwy Bouqet of flowers, Anastasia, Prince Vladimir, ST-Petersburg czy Earl Gray Polish Bland do dnia dzisiejszego są najbardziej rozpoznawalnymi mieszankami herbat Kusmi Tea na świecie.
W 1901 roku Paweł był właścicielem już 11 herbaciarni na terenie Rosji, a jego firma była jeną
z trzech największych i najlepiej prosperujących przedsiębiorstw herbacianych w Rosji.
W 1907 roku, Paweł wysłał swojego najstarszego syna do Londynu, aby ten posiadł dodatkową wiedzę na temat herbaty. W tym czasie Londyn był światową stolicą handlu herbatą, a Wieczesław wykorzystując okazję otworzył w Londynie brytyjską filię firmy, PM Kousmichoff & Sons na 11, Queen Victoria Street. Wiaczesław wrócił do Rosji, po śmierci ojca w 1908 roku przejmując rodzinny biznes. Z powodzeniem rozwój firmy pozwolił na dalsze inwestycje otwierając kolejne herbaciarnie, po kilku latach ciężkiej pracy spadkobiercy mając 51 herbaciarni we wszystkich większych miastach Rosji, są wiodącym producentem herbat w Rosji.
W 1916 roku, czując rewolucję, Wiaczesław przenosi część swojej firmy do biura w Londynie a w 1917 roku otworzył pracownię w Paryżu, gdzie powstał słynny Maison Kusmi-the.
Rodzinny biznes dobrze prosperował w okresie międzywojennym, a otwarcie biur w Nowym Jorku, Hamburgu i Konstantynopolu rozwinęło firmę. Jednak Wiaczesław postanowił umieścić swoją główną działalność w Berlinie, ponieważ nie było tam dużej społeczności rosyjskiej. Wiaczesław Kousmichoff zmarł tuż po II wojnie światowej w 1946 roku, pozostawiając synowi Constantinowi rodzinny biznes, bardzo znacznie osłabiony przez lata wojny. Constantin nie mając tych samych kompetencji biznesowych, jak jego ojciec i dziadek, był człowiekiem, który kochał życie, był artystą i jedynie miłośnikiem herbaty, nie rozumiejąc herbacianego biznesu. Na skraju bankructwa w 1972 roku sprzedał firmę, francuskiej rodzinie Orebi, która jest właścicielem marki Kusmi Tea aż do dziś.
Herbaty i jej mieszanki były wielokrotnie nagradzane. Dzięki temu firma nie przestawała się rozwijać, powstawały nowe fabryki w Berlinie, Hamburgu, Belgradzie i Zagrzebiu. Kiedy Paweł zaczął stawiać pierwsze kroki w biznesie herbacianym, wszystko, co wiedział o herbacie, to było tylko to, że jego rodzina cały dzień piła herbatę parzoną z rodzinnego samowaru. W jego głowie to była gorzka ciecz słodzona przez bryłę cukru lub świeże owoce umieszczone w jamie ustnej przed podjęciem łyku herbaty. W Rosji, gdzie herbata była przez wieki traktowana jako narodowy napój, kupcy herbaty osiągnęli taką doskonałość w komponowaniu i aromatyzowaniu mieszanek herbat, które wielokrotnie stały się znanymi smakami i rodzajami herbat rozpoznawalnymi na całym świecie.
Paweł wkraczając w tajniki herbacianych sekretów dowiedział się że importowany do Rosji susz herbat z Cejlonu, Indii czy Chin to rzadkość w Europie, rosyjska herbata była doskonałej jakości, ponieważ została przywieziona drogą lądową, a więc pozbawiona zanieczyszczeń oraz zniszczeń spowodowanych przez wilgoć podczas transportu morskiego. Młody człowiek nauczył się korzystać z herbaty z prowincji Yunnan z ich smaku wilgotnej ziemi i niskiej zawartości kofeiny. Odkrył silne herbaty Assam i delikatnych odmian pochodzących z ogrodów Darjeeling. Stopniowo ucząc się komponowania mieszanek, które miały za zadanie spełniać każdy smakowy gust klienta. Paweł stworzył szereg mieszanek dla wszystkich gustów i pory dnia. Większość z tych mieszanek wciąż istnieją do dzisiaj i przyczyniają się do bogactwa smaków herbaty Kusmi Tea.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz