Wszyscy je jedzą, wiec jem i ja! I wcale się wszystkim nie dziwię, bo są naprawdę pyszne, a przy tym zdrowe.
1 opakowanie jarmużu
3 łyżki oleju
rzepakowego
duża szczypta soli
Przebieramy jarmuż.
Z większych listków wycinamy szypułki. Wrzucamy do miski, polewamy olejem i
posypujemy solą, a następnie wszystko mieszamy. Układamy jedną warstwę liści na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia (liście mogą leżeć ciasno, ale ważne,
aby nie leżały jeden na drugim). Pieczemy piekarniku nagrzanym do 150 stopni
(termoobieg) przez 5-7 minut w zależności od wielkości liści. Liście powinny
być po upieczeniu chrupkie, ale nie przypieczone. Jeśli po 5 minutach nadal są
wiotkie, dopiekamy 1-2 minuty.
Zrobiłam ostatnio, i choć jarmuż lubię, jakoś mi nie podeszły...
OdpowiedzUsuńJa z kolei nie lubię surowego ;-) Ważne jest to, żeby jeść od razu po zrobieniu, bo potem robią się gumiaste...
Usuń