czwartek, 21 stycznia 2016

Chipsy z jarmużu


Wszyscy je jedzą, wiec jem i ja! I wcale się wszystkim nie dziwię, bo są naprawdę pyszne, a przy tym zdrowe.

1 opakowanie jarmużu
3 łyżki oleju rzepakowego
duża szczypta soli


Przebieramy jarmuż. Z większych listków wycinamy szypułki. Wrzucamy do miski, polewamy olejem i posypujemy solą, a następnie wszystko mieszamy. Układamy jedną warstwę liści na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (liście mogą leżeć ciasno, ale ważne, aby nie leżały jeden na drugim). Pieczemy piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg) przez 5-7 minut w zależności od wielkości liści. Liście powinny być po upieczeniu chrupkie, ale nie przypieczone. Jeśli po 5 minutach nadal są wiotkie, dopiekamy 1-2 minuty.

2 komentarze:

  1. Zrobiłam ostatnio, i choć jarmuż lubię, jakoś mi nie podeszły...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei nie lubię surowego ;-) Ważne jest to, żeby jeść od razu po zrobieniu, bo potem robią się gumiaste...

      Usuń