piątek, 29 stycznia 2016

Tarty francuskie a'la zapiekanki ze szpinakiem i boczkiem


Dziś polecam fajny pomysł na ciepłe śniadanie. Są to takie mini tarty, ale w formie (kształcie) zapiekanek, przez co idealnie nadają się do jedzenia prosto z ręki. Boczek można zastąpić łososiem - też będzie pysznie :-)

1 arkusz ciasta francuskiego
400 g mrożonego szpinaku siekanego
200 ml śmietanki UHT
2 długie serki topione śmietankowe
1 łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
2-3 ząbki czosnku
olej rzepakowy masło
8 cienkich plasterków boczku

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy odrobinę oleju, żeby się nie paliło. Następnie wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak. Doprawiamy przyprawą uniwersalna naturalną. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi, wlewamy śmietankę i dodajemy serki topione. Dusimy do czasu, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję, cały czas mieszając.

Ciasto francuskie dzielimy na 4 kawałki. Na każdym końcówką noża nacinamy ramkę, poza którą nie będziemy nakładać dodatków. W środku „ramki” rozsmarowujemy sos szpinakowy i układamy na nim 2 plastry boczku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz