Dziś polecam fajny pomysł na ciepłe śniadanie. Są to takie mini tarty, ale w formie (kształcie) zapiekanek, przez co idealnie nadają się do jedzenia prosto z ręki. Boczek można zastąpić łososiem - też będzie pysznie :-)
1 arkusz ciasta
francuskiego
400 g mrożonego
szpinaku siekanego
200 ml śmietanki UHT
2 długie serki
topione śmietankowe
1 łyżka przyprawy
uniwersalnej naturalnej
2-3 ząbki czosnku
olej rzepakowy masło
8 cienkich
plasterków boczku
Na patelni
rozpuszczamy masło i dodajemy odrobinę oleju, żeby się nie paliło. Następnie
wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak. Doprawiamy przyprawą
uniwersalna naturalną. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi, wlewamy śmietankę i
dodajemy serki topione. Dusimy do czasu, aż sos będzie miał jednolitą
konsystencję, cały czas mieszając.
Ciasto francuskie
dzielimy na 4 kawałki. Na każdym końcówką noża nacinamy ramkę, poza którą nie
będziemy nakładać dodatków. W środku „ramki” rozsmarowujemy sos szpinakowy i
układamy na nim 2 plastry boczku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
(termoobieg) przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz