wtorek, 19 stycznia 2016

Naleśnikowe serca z konfiturą dyniową


Na gwiazdkę dostałam butelkę z "dziubkiem" i nareszcie mogę robić naleśniki w fantazyjnych kształtach. A całość wykończyłam pyszną konfiturą dyniową z wanilią ze sklepiku ze smakiem :-)

2/3 szklanki mąki
4 łyżki otrębów orkiszowych
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
szczypta soli
4 łyżki oleju
konfitura z dyni z wanilią od sklepikzesmakiem.pl


Z wszystkich składników poza konfiturą przygotowujemy rzadkie ciasto naleśnikowe (jeśli byłoby zbyt gęste dodajemy trochę wody). Ciasto pozostawiamy do odstania na 15 minut lub dłużej. Następnie ciasto przelewamy do butelki z dziubkiem. Rozgrzewamy patelnię i wylewamy z butelki ciastko na kształt serca. 


Czekamy, żeby chwilę się przypiekło, a następnie rysujemy wokół serca koronkę i wypełniamy środek. Jak tylko ciasto się zetnie, to przerzucamy na drugą stronę i chwilę smażymy. Gotowe naleśniki podajemy z konfiturą z dyni z wanilią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz