Na gwiazdkę dostałam butelkę z "dziubkiem" i nareszcie mogę robić naleśniki w fantazyjnych kształtach. A całość wykończyłam pyszną konfiturą dyniową z wanilią ze sklepiku ze smakiem :-)
2/3 szklanki mąki
4 łyżki otrębów
orkiszowych
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
szczypta soli
4 łyżki oleju
konfitura z dyni z
wanilią od sklepikzesmakiem.pl
Z wszystkich
składników poza konfiturą przygotowujemy rzadkie ciasto naleśnikowe (jeśli
byłoby zbyt gęste dodajemy trochę wody). Ciasto pozostawiamy do odstania na 15
minut lub dłużej. Następnie ciasto przelewamy do butelki z dziubkiem.
Rozgrzewamy patelnię i wylewamy z butelki ciastko na kształt serca.
Czekamy,
żeby chwilę się przypiekło, a następnie rysujemy wokół serca koronkę i
wypełniamy środek. Jak tylko ciasto się zetnie, to przerzucamy na drugą stronę
i chwilę smażymy. Gotowe naleśniki podajemy z konfiturą z dyni z wanilią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz