8 plasterków boczku
1 duże jajko
1 garść rukoli
kiełki rzodkiewki
masło
Cztery plasterki
boczku układamy jeden obok drugiego. Następnie przekładamy pod kątem prostym
kolejne 4 plasterki boczku tak, aby powstała plecionka jak na zdjęciu poniżej
(fajny instruktarz znajdziecie tu: http://smittenkitchen.com/blog/2006/11/latticed-and-loony/).
Tak przygotowaną boczkową płachtę smażymy z obu stron. Jeszcze gorący boczek
kładziemy na rolce np. po ręczniku papierowym, aby nadać boczkowi kształt
miseczki. Odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu i pozostawiamy do
przestygnięcia. Następnie za pomocą nożyczek przycinamy boczek na kształt
muszelki do taco (zaokrąglamy brzegi, żeby były półokrągłe, a nie kwadratowe). Na
maśle smażymy jajecznicę. Do taco z boczku nakładamy rukolę i jajecznicę.
Całość wykańczamy kiełkami rzodkiewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz