sobota, 9 stycznia 2016

Śniadaniowe tacos z boczku


Mam dla Was super pomysł na śniadanie np. dla ukochanej osoby. Na pewno zrobicie mega wrażenie! Przepis opiera się o muszelkę taco zrobioną z chrupiącego boczku, którą wypełniamy jajecznicą i innymi dodatkami. Sprawdźcie koniecznie!

8 plasterków boczku
1 duże jajko
1 garść rukoli
kiełki rzodkiewki
masło


Cztery plasterki boczku układamy jeden obok drugiego. Następnie przekładamy pod kątem prostym kolejne 4 plasterki boczku tak, aby powstała plecionka jak na zdjęciu poniżej (fajny instruktarz znajdziecie tu: http://smittenkitchen.com/blog/2006/11/latticed-and-loony/). Tak przygotowaną boczkową płachtę smażymy z obu stron. Jeszcze gorący boczek kładziemy na rolce np. po ręczniku papierowym, aby nadać boczkowi kształt miseczki. Odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie za pomocą nożyczek przycinamy boczek na kształt muszelki do taco (zaokrąglamy brzegi, żeby były półokrągłe, a nie kwadratowe). Na maśle smażymy jajecznicę. Do taco z boczku nakładamy rukolę i jajecznicę. Całość wykańczamy kiełkami rzodkiewki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz