sobota, 30 stycznia 2016

Orkiszowe pakieciki z jajkiem sadzonym


Pyszny i łatwy w wykonaniu pomysł na weekendowe śniadanie! To wspaniała wymówka, aby zjeść je wspólnie z innymi domownikami. A dzięki zastąpieniu zwykłej mąki pszennej orkiszową, jest też zdrowsze.

Ciasto:
1/2 szklanki mąki orkiszowej białej diogra* (*wcześniej biogra)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 jajko
szczypta soli
1/4 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo na każdą porcję:
1 plaster szynki konserwowej
2-3 pomidorki koktajlowe
1 jajko
1 łyżeczka startego parmezany
świeżo mielony pieprz
posiekana natka pietruszki do dekoracji


Z wymienionych powyżej składników przygotowujemy gładkie ciasto i smażymy na suchej patelni cienkie naleśniki. Następnie na środku każdego placka układamy plaster szynki, plasterki pomidorków koktajlowych oraz ciepłe jajko usmażone na sadzone.  Zakładamy brzegi naleśnika na jajko, posypujemy natką i parmezanem oraz doprawiamy pieprzem.



6 komentarzy:

  1. Wygląda mega pysznie! Zdecydowanie jutro zrobię te cudne pakieciki na śniadania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie i życzę smacznego :-) Bardzo mi miło :-)

      Usuń
  2. Myy jakie pomysłowe i apetyczne :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Bardzo mi miło :-) Pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń
  3. Jeśli coś zawiera jajka i orkisz jem be zastanowienia! Bardzo fajnie podane i zaprezentowane danie:)

    OdpowiedzUsuń