poniedziałek, 18 lipca 2016

Perfekcyjne zapiekanki jak nad morzem ;-)


Pobyt nad morzem kojarzy mi się z zapiekankami z budki. Ich cechą charakterystyczną są zmielone pieczarki i prażona cebulka. A że w tym roku nigdzie nie jadę, to postanowiłam sprowadzić trochę wakacyjnych smaków do domu :-) 

1 świeża bagietka
6 pieczarek
1/2 małej cebuli
sól
pieprz
50 g startej mozzarelli

dodatki:
pomidorki koktajlowe
posiekany drobny szczypiorek


Pieczarki obieramy i wkładamy do blendera (miksera) razem z cebulką. Drobno siekamy. Bagietkę kroimy wzdłuż na pół. Na każdej kromce rozkładamy pieczarki i lekko dociskamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie zapiekanki posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy do rozpuszczenia i zarumienienia sera. Gotowe zapiekanki przybieramy plasterkami pomidora, polewamy ketchupem i majonezem, a na koniec posypujemy prażoną cebulką i szczypiorkiem.


3 komentarze:

  1. Jak mi brak takiej zapiekanki z nad morza! :) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, 10 minut i masz smaki z nad morza w domu ;-) A wszystkie podstawowe składniki bez problemu dostaniesz z dyskontach ;-)

      Usuń
  2. Lepsze niż nad morzem!:) Pysznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń