Pobyt nad morzem kojarzy mi się z zapiekankami z budki. Ich cechą charakterystyczną są zmielone pieczarki i prażona cebulka. A że w tym roku nigdzie nie jadę, to postanowiłam sprowadzić trochę wakacyjnych smaków do domu :-)
1 świeża bagietka
6 pieczarek
1/2 małej cebuli
sól
pieprz
50 g startej mozzarelli
dodatki:
pomidorki koktajlowe
posiekany drobny szczypiorek
Pieczarki obieramy i wkładamy do blendera (miksera) razem z
cebulką. Drobno siekamy. Bagietkę kroimy wzdłuż na pół. Na każdej kromce
rozkładamy pieczarki i lekko dociskamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie
zapiekanki posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy do rozpuszczenia i
zarumienienia sera. Gotowe zapiekanki przybieramy plasterkami pomidora,
polewamy ketchupem i majonezem, a na koniec posypujemy prażoną cebulką i
szczypiorkiem.
Jak mi brak takiej zapiekanki z nad morza! :) Pysznie :)
OdpowiedzUsuńKochana, 10 minut i masz smaki z nad morza w domu ;-) A wszystkie podstawowe składniki bez problemu dostaniesz z dyskontach ;-)
UsuńLepsze niż nad morzem!:) Pysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuń