Pide to taka pizza turecka, która ma charakterystyczny kształt łódeczki. Od razu mi się spodobała! Ale postanowiłam zrobić wersję śródziemnomorską, która wydaje mi się lżejsza niż mięsny oryginał i dlatego doskonale pasuje na letnie śniadanie :-)
ciasto:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka suszonych drożdży
150 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
dodatki:
100 g startego sera mozzarella
2 pomidory daktylowe (takie długie pomidorki koktajlowe)
4 czarne oliwki
1 garść rukoli
sól
pieprz
oregano
czosnek granulowany
Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej
wodzie i wlewamy do mąki. Dodajemy sól, oliwę i wyrabiamy ciasto. Następnie
przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do
wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy podłużny placek, który posypujemy
w środku startą mozzarellą i dekorujemy plasterkami pomidora, serem Apetina
oraz pokrojonymi oliwkami, pozostawiając 1-1,5 centymetra wolnego brzegu. Doprawiamy do smaku. Następnie ciasto zawijamy po
bokach nadając pide kształt zbliżony do czółenka. Przednią i tylną część dobrze
ścisnąć. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy brzegi ciasta aromatycznym
olejem z Arla Apetina Snack Pack . Pieczemy 12 minut w temperaturze 200 st
(termoobieg). Gotowe pide posypujemy rukolą i kroimy na mniejsze porcje.
Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz