środa, 27 lipca 2016

Omlet francuski z kurkami i czarnuszką


Kolejny pomysł na pyszne śniadanie z kurkami :-) Łapcie przepis, jeśli w tym roku jeszcze nie jedliście ;-) A jeśli jedliście, to tym bardziej łapcie :-D

2 jajka
2 łyżki mleka
szczypta soli
50 g kurek
1 mała cebula
sól
pieprz
olej + masło do smażenia

Cebulkę siekamy i smażymy z kurkami na średnim ogniu do momentu, aż cały puszczony sok odparuje. Ja jeszcze potem chwilkę je podsmażam. Ważne, aby nie smażyć kurek zbyt długo,  bo staną się gumiaste – lepiej trochę podkręcić gaz ;-) Doprawiamy solą i pieprzem.

Jajka roztrzepujemy z mlekiem i szczyptą soli. Smażymy na maśle omlet, nie przewracając go na drugą stronę.  Gdy omlet na powierzchni już się zetnie, na jedną jego połowę rozkładamy podsmażone kurki, posypujemy czarnuszką i przykrywamy drugą połową omleta. Podajemy od razu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz