Panir to domowy indyjski ser o delikatnym smaku. Wystarczą tylko 2 składniki! A przy tym doskonale sprawdza się jako dodatek do wszelkich dań! Można go poddawać niemal każdej dalszej obróbce (np. co ciekawe nie topi się przy smażeniu czy grillowaniu), ale można zjeść też "saute" i też jest pyszny!
3 litry
świeżego mleka 3,2% (nie UHT, znajdziesz w lodówkach w plastikowych butelkach
sok z 2-3 cytryn
1 łyżeczka
czarnuszki od EkoMalwa
Mleko
wlewamy do i gotujemy. Gdy zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i stopniowo
dodajemy sok z cytryny, cały czas mieszając. Gotujemy chwilę, aż cały ser
oddzieli się od serwatki. Następnie przelewamy zawartość garnka przez drobne
sitko lub gazę. W tym momencie do sera możemy dodać ulubione przyprawy – ja wybrałam
czarnuszkę, którą wymieszałam z serem. Pozostały w sitku ser dociskamy czymś
ciężkim np. garnkiem z wodą. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Super przepis :) Nie spodziewałam się, że produkcja własnego sera może być taka prosta :)
OdpowiedzUsuń