wtorek, 26 lipca 2016

PANIR - najprostszy z możliwych do zrobienia w domu serów


Panir to domowy indyjski ser o delikatnym smaku. Wystarczą tylko 2 składniki! A przy tym doskonale sprawdza się jako dodatek do wszelkich dań! Można go poddawać niemal każdej dalszej obróbce (np. co ciekawe nie topi się przy smażeniu czy grillowaniu), ale można zjeść też "saute" i też jest pyszny!

3 litry świeżego mleka 3,2% (nie UHT, znajdziesz w lodówkach w plastikowych butelkach
sok z 2-3 cytryn


Mleko wlewamy do i gotujemy. Gdy zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy sok z cytryny, cały czas mieszając. Gotujemy chwilę, aż cały ser oddzieli się od serwatki. Następnie przelewamy zawartość garnka przez drobne sitko lub gazę. W tym momencie do sera możemy dodać ulubione przyprawy – ja wybrałam czarnuszkę, którą wymieszałam z serem. Pozostały w sitku ser dociskamy czymś ciężkim np. garnkiem z wodą. Pozostawiamy do wystygnięcia. 




1 komentarz:

  1. Super przepis :) Nie spodziewałam się, że produkcja własnego sera może być taka prosta :)

    OdpowiedzUsuń