Dziś kolejna dawka domowego fast food'u śniadaniowego ;-) McMuffin Jajko wydawał mi się nieco mdły i taki jałowy, wiec wzbogaciłam go o sos tatarski, który zawsze do brze smakuje z jajkiem! Polecam! Zróbcie sobie koniecznie taką wersję!
1 angielska bułka ‘muffin’
1 plaster topionego sera cheddar
1 duże jajko
1 łyżeczka oleju rzepakowego
sos tatarski:
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej OCTIM
1 ogórek konserwowy
odrobina posiekanej cebulki
szczypta świeżo mielonego pieprzu
Jedno zagłębienie metalowej formy do muffinek smarujemy
olejem i wbijamy jajko. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
(grzanie góra-dół). Następnie przygotowujemy sos tatarski. Ogórek konserwowy
kroimy w małą kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. Muffina
przekrawamy na pół. Na jednej połowie kładziemy plaster sera i pod koniec
pieczenia jajka wkładamy obie kromki do piekarnika, żeby się podgrzały.
Następnie na kromkę z serem nakładamy jajko oraz porcję sosu tatarskiego.
Przykrywamy drugą kromką i gotowe!
kilka razy już piekłam takie angielskie bułeczki, ale dotąd nie przyszło mi do głowy, żeby podać je w takiej wersji, wyglądają bardzo zachęcająco! muszę kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowo! Ja jeszcze nie dojrzałam do samodzielnego pieczenia muffinów, także podziwiam!
Usuń