niedziela, 17 lipca 2016

Szakszuka z batatów z serem śródziemnomorskim i czarnuszką


Dziś nieco inna wersja szakszuki, czyli jajek sadzonych w pomidorach. Jako bazę wykorzystałam startego batata i powiem Wam szczerze, że był to strzał w dziesiątkę! Wyszło pysznie, sycąco i jak zwykle - wcale się nie narobiłam :-D Uwielbiam takie śniadania!

1 duży batat
1 mała cebulka
2 jajka
1 duża szczypta soli
1 duża szczypta czarnuszki
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
olej rzepakowy do smażenia


Batat obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. N patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy batat i cebulę, solimy do smaku. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut, co chwilę mieszając. Następnie w batatach robimy 2 zagłębienia i wbijamy w nie jajka, jak na sadzone. Obok jajek układamy kostki sera, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Gdy jajka się zetną, ściągamy szakszukę z ognia i posypujemy czarnuszką oraz szczypiorkiem.



2 komentarze:

  1. Apetycznie wygląda :)
    Zapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 W smaku też niczego sobie 😉

      Usuń