Dziś nieco inna wersja szakszuki, czyli jajek sadzonych w pomidorach. Jako bazę wykorzystałam startego batata i powiem Wam szczerze, że był to strzał w dziesiątkę! Wyszło pysznie, sycąco i jak zwykle - wcale się nie narobiłam :-D Uwielbiam takie śniadania!
1 duży batat
1 mała cebulka
2 jajka
100 g sera Arla Apetina w kostkach Classic
1 duża szczypta soli
1 duża szczypta czarnuszki
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
olej rzepakowy do smażenia
Batat obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę
kroimy w drobną kostkę. N patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy batat i cebulę,
solimy do smaku. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut, co chwilę mieszając.
Następnie w batatach robimy 2 zagłębienia i wbijamy w nie jajka, jak na
sadzone. Obok jajek układamy kostki sera, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką.
Gdy jajka się zetną, ściągamy szakszukę z ognia i posypujemy czarnuszką oraz
szczypiorkiem.
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję 😊 W smaku też niczego sobie 😉
Usuń