piątek, 22 lipca 2016

Jajko sadzone w amarantusie, kurkach i szpinaku


Dziś bardzo fajny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie z jednej patelni :-) Szybko je zrobicie, a dzięki dodatkowi ziaren amarantusa będziecie syci bez zagryzania dodatkowym chlebem :-)

1 jajko
1 garść szpinaku (małe listki)
2 czubate łyżki ugotowanych ziaren amarantusa EkoMalwa
1 garść kurek
1/2 małej cebuli
sól
pieprz
olej + masło do smażenia

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem (żeby się nie paliło). Kurki i cebulkę siekamy, a następnie podsmażamy na średnim ogniu. Ważne, aby nie smażyć kurek zbyt długo,  bo staną się gumiaste – lepiej trochę podkręcić gaz ;-) Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szpinak i ugotowany amarantus. Chwilę razem smażymy, po czym robimy „dziurkę” i wbijamy w nią jajko jak na sadzone. Całość do smaku posypujemy szczyptą czarnuszki. Jemy na ciepło :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz