wtorek, 19 lipca 2016

Szaszłyki z kurczaka marynowanego w musztardzie i miodzie


Ostatnio zakochałam się w szaszłykach z warzywami! Człowiek nie jest po nich przejedzony i nie suszy go całą noc ;-) A poza tym mają mniej kalorii ;-) Dziś wersja drobiowa z pomidorkami koktajlowymi, które dzięki swojej soczystości i kwasowości nadają szaszłykowi świeżości.

400 g polędwiczek z kurczaka (lub piersi)
1 op. pomidorków koktajlowych
1 op. boczku w cienkich plasterkach (ok. 100 g)
3 małe cebule

Marynata:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny

Do miseczki wlewamy oliwę i sok z cytryny, dodajemy miód i musztardę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy na gładki sos. Polędwiczki kroimy na pół każdą, wrzucamy do sosu i dokładnie w nim obtaczamy. Miseczkę zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.

Następnie przygotowujemy się do robienia szaszłyków – każdy plasterek boczku kroimy na pół, a cebulę kroimy w cząstki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno: mięso, zwinięty pół-plasterek boczku, cząstkę cebuli, pomidorka koktajlowego itd. Grillujemy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz