niedziela, 31 lipca 2016

Mini serniczki „biała czekolada” z mascarpone


Lubicie słodkości, ale nie chce Wam się piec ciast i przygotowywać skomplikowanych deserów? Bardzo dobrze! Mi też nie! Dlatego przygotowałam dla Was przepis na bardzo proste i efektowne mini serniczki o smaku białej czekolady :-) A co najlepsze - możecie je dowolnie modyfikować wg swoich upodobań, dodając ulubione dodatki.


200 ml śmietanki 30% UHT
250 g serka mascarpone
1 tabliczka białej czekolady
domowy dżem wiśniowy lub świeże owoce

Ciastka wrzucamy do foliowej torebki i rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane okruszki dzielimy na 4 pucharki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie na małych obrotach wmiksowujemy mascarpone i kolejno białą czekoladę (wlewając wąskim ciurkiem). Ważne, aby sprawdzić palcem, czy czekolada jest wystygnięta również na spodzie naczynia, bo inaczej śmietanka może się zważyć. Masę rozdzielamy na 4 pucharki i wyrównujemy powierzchnię. Na górę nakładamy dżem lub świeże owoce (najlepiej kwaskowe, żeby złamać smak).




2 komentarze: