sobota, 30 lipca 2016

Rumiane grzebienie z młodych ziemniaków bez długiego pieczenia


Dziś pomysł na pyszne, aromatyczne, pieczone grzebienie z ziemniaków. Idealne na grilla! A dzięki prostemu trikowi unikniecie godzinnego pieczenia ;-)

6 młodych ziemniaków
50 g masła
1-2 ząbki czosnku
1 duża szczypta soli
1 czubata łyżeczka posiekanego szczypiorku


Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w całości w osolonej wodzie do czasu, aż będą pół-twarde (dzięki temu nie będziemy musieli ich długo piec). Ugotowane ziemniaki nacinamy nożem co 0,5 centymetra. Masło łączymy z rozgniecionym czosnkiem, solą, Vegetą i szczypiorkiem. Następnie wkładamy aromatyczne masło w nacięcia ziemniaków. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu.



1 komentarz: