niedziela, 20 września 2015

Delikatne orkiszowe placuszki jabłkowo-miodowe z otrębami


Dziś znowu placuszki ;-) Po pierwsze dlatego, że moje dzieciaki je uwielbiają i wolę im je dać na weekendowe śniadanie niż kanapkę, a po drugie miałam w lodówce jabłko, które trochę zwiotczało i do zjedzenia "saute" nie nadawało się... A szkoda marnować jedzenie, więc obrałam zwiędłą skórkę i starłam do placuszków. Wyszło super! 


1 jabłko
1 jajko
2/3 szklanki mleka
1 łyżka dodana do ciasta lub do polania placuszków miód wielokwiatowy nektarowy z polskich pasiek dla dzieci CD Miody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy jajko, mleko, mąkę, otręby, miód i proszek do pieczenia. Opcjonalnie możemy zrezygnować z proszku, a zamiast tego ubić białko jajka na sztywną pianę, aby placuszki były bardziej puszyste. Z przygotowanego ciasta smażymy małe placuszki na odrobinie oleju rzepakowego na średnim ogniu. Miód dodajemy do ciasta lub zostawiamy do polania gotowych placuszków. Dzięki praktycznemu opakowaniu z dozownikiem z membraną dzieci mogą same polewać swoje placuszki, co będzie dla nich super zabawą :-) 


1 komentarz: