Dziś znowu placuszki ;-) Po pierwsze dlatego, że moje dzieciaki je uwielbiają i wolę im je dać na weekendowe śniadanie niż kanapkę, a po drugie miałam w lodówce jabłko, które trochę zwiotczało i do zjedzenia "saute" nie nadawało się... A szkoda marnować jedzenie, więc obrałam zwiędłą skórkę i starłam do placuszków. Wyszło super!
1 jabłko
1 jajko
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki mąki orkiszowej typ 750 Biogra
2 łyżki otrębów orkiszowych Biogra
1 łyżka dodana do
ciasta lub do polania placuszków miód wielokwiatowy nektarowy z polskich pasiek dla dzieci CD Miody
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
Jabłko obieramy,
usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy jajko,
mleko, mąkę, otręby, miód i proszek do pieczenia. Opcjonalnie możemy
zrezygnować z proszku, a zamiast tego ubić białko jajka na sztywną pianę, aby
placuszki były bardziej puszyste. Z przygotowanego ciasta smażymy małe
placuszki na odrobinie oleju rzepakowego na średnim ogniu. Miód dodajemy do
ciasta lub zostawiamy do polania gotowych placuszków. Dzięki praktycznemu
opakowaniu z dozownikiem z membraną dzieci mogą same polewać swoje placuszki, co będzie
dla nich super zabawą :-)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń