Ponieważ mąka orkiszowa w zasadzie smakuje tak jak zwykła, a jest dużo zdrowsza, to na stałe zastąpi tą drugą w mojej kuchni. A i otręby oczywiście będę ciągle "przemycać" w różnego rodzaju mącznych produktach. Te orkiszowe są mega wydajne, mają delikatny smak i są drobno zmielone, więc o żadnych łupinkach wchodzących w zęby nie ma mowy!
1/2 szklanki mąki orkiszowej Biogra typ 750
2 czubate łyżki otrębów orkiszowych Biogra
2 szczypty soli
1/2 szklanki mleka
2 jajka
Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch miseczek. Tam gdzie
jest białko, dodajemy 2 szczypty soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do
żółtek dodajemy mąkę, otręby i mleko. Mieszamy mikserem na niewielkich
obrotach. Powinniśmy uzyskać lekko gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego.
Otrzymaną mieszaninę przelewamy do piany, a następnie delikatnym ruchem
łączymy, tak aby piana nie opadła. Smażymy na rozgrzanym oleju. Omlet lubi
"pić" olej, dlatego gdy go zabraknie na patelni należy trochę go
podlać, bo inaczej omlet się przypali. Gotowy
omlet przekładamy na talerz i smarujemy ulubionym dżemem, serkiem
homogenizowanym lub nutellą.
Cześć! Świetny przepis, ale mam pytanie. Czy mąka orkiszowa typ 700 też się nada?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Oczywiście, będzie jeszcze delikatniejszy :-)
Usuń