wtorek, 15 września 2015

Kajzerka z łososiem, jajkiem w koszulce i sosem tzatziki


Jeśli chcecie oczarować swoją Drugą Połówkę pysznym śniadaniem podanym do łóżka, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ale sobie też zróbcie, bo zasługujecie na odrobinę rozpusty ;-)


1 bułka kajzerka
masło
2 plastry wędzonego łososia
2 liście sałaty masłowej
2 jajka
sól
1 górek świeży
1 ząbek czosnku
szczypiorek
1 mały jogurt grecki
sól
pieprz


Bułkę dzielimy na kromki i smarujemy masłem. Możemy dodatkowo opiec je w tosterze. Na każdej kromce kładziemy liść sałaty i plaster łososia. Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki do herbaty usuwamy gniazdo nasienne. Tak przygotowane ogórki kroimy w kosteczkę i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Dodajemy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. W małym garnku zagotowujemy wodę, dobrze solimy. Następnie zmniejszamy natężenie gazu i za pomocą łyżki wytwarzamy wir w wodzie, w który wbijamy jajko. Gotujemy około 1 minuty. Gdy jajko jest gotowe, wyciągamy je łyżką cedzakową i układamy na kanapce. Wszystko powtarzamy przy drugim jajku. Na wierzchu każdej kanapki układamy porcję sosu tzatziki.

2 komentarze: