Został Wam czerstwy chleb i nie wiecie, co z nim zrobić? Nie wyrzucajcie go, bo dzięki temu przepisowi w kilka chwil wyczarujecie wykwintna tartę :-)
5 małych kromek
czerstwego chleba
4 jajka
80 ml śmietanki UHT
200 g boczku
pokrojonego w kosteczkę
1 cebula
sól
olej rzepakowy
posiekana natka
pietruszki
Kromki chleba
układamy na dnie naczynia żaroodpornego (wyłożonego papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do
180 stopni na 8 minut. W tym czasie podsmażamy boczek i cebulkę pokrojoną w
pół-plasterki, a jajka mieszamy ze śmietanką. Na podpieczony chleb nakładamy
boczek z cebulką, a całość zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 20 minut w 180
stopniach. Gotową i nieco ostygniętą tartę posypujemy natką pietruszki.
I kolejny smaczny, a zarazem ciekawy pomysł. Podziwiam kulinarną kreatywność :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie