poniedziałek, 7 września 2015

Tarta z czerstwego chleba


Został Wam czerstwy chleb i nie wiecie, co z nim zrobić? Nie wyrzucajcie go, bo dzięki temu przepisowi w kilka chwil wyczarujecie wykwintna tartę :-)

5 małych kromek czerstwego chleba
4 jajka
80 ml śmietanki UHT
200 g boczku pokrojonego w kosteczkę
1 cebula
sól
olej rzepakowy
posiekana natka pietruszki


Kromki chleba układamy na dnie naczynia żaroodpornego (wyłożonego papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut. W tym czasie podsmażamy boczek i cebulkę pokrojoną w pół-plasterki, a jajka mieszamy ze śmietanką. Na podpieczony chleb nakładamy boczek z cebulką, a całość zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gotową i nieco ostygniętą tartę posypujemy natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. I kolejny smaczny, a zarazem ciekawy pomysł. Podziwiam kulinarną kreatywność :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń